Τα αμυγδαλωτά είναι τα ζαχαρώδη που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα! Είναι από τα πιο εύκολα κεράσματα για κάθε περίσταση, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύουν αρχοντικά κάθε χαρμόσυνο γεγονός! Έχουν διάφορες παραλλαγές, ενώ τα πιο ξακουστά αμυγδαλωτά στην Ελλάδα θα τα βρει κανείς στην Ύδρα, τις Σπέτσες, την Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο και τη Χίο.
Από όπου κι αν προέρχονται τα αμυγδαλωτά είναι ένα γλυκό με έντονη ελληνική ταυτότητα με ιδιαίτερη και νόστιμη γεύση και σχετικά εύκολη προετοιμασία. Είναι από τα πιο διάσημα ελληνικά κεράσματα και τις περισσότερες φορές συνδυάζονται με στιγμές όπως γάμοι, βαπτίσεις, αρραβώνες και γιορτές. Τα αμυγδαλωτά διατίθενται σε χύμα μορφή από τη Relkon και σήμερα θα σας πούμε πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τις κατά τα άλλα απολύτως θρεπτικές αχνισμένες μπουκίτσες!
Τα βασικά χαρακτηριστικά τους
Τα μικρά μοσχομυριστά γλυκάκια παρασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα με διάφορες παραλλαγές στη συνταγή ανάλογα με την περιοχή. Τα πιο φημισμένα όπως είπαμε είναι σε περιοχές του Σαρωνικού και των Κυκλάδων, ωστόσο εξίσου δημοφιλείς εκδοχές προέρχονται από τις περιοχές της Μονεμβασιάς, της Κρήτης, της Χαλκιδικής, της Λήμνου και της Λέσβου.
Συνδυάζονται υπέροχα με ελληνικό καφέ ή ακόμα και με τσικουδιά ή τσίπουρο. Διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα αναλλοίωτα μετά το άνοιγμά τους και δεν απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης. Πλάθονται σε διάφορα σχήματα και πασπαλίζονται με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Διακρίνονται για την απλότητά τους και την ξεχωριστή ποιότητά τους. Έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική παράδοση και κεντρίζουν με την πρώτη μπουκιά!
Αμυγδαλωτά : Η βασική συνταγή και οι παραλλαγές
Η βασική συνταγή των αμυγδαλωτών περιέχει τα εξής συστατικά: αμύγδαλα, αυγά και άχνη ζάχαρη. Για αρχή τα αμύγδαλα πρέπει να αλεσθούν πολύ καλά. Στη συνέχεια στο μίγμα προστίθεται ζάχαρη άχνη και ελαφρώς χτυπημένα αυγά. Ανάλογα με την περιοχή, προστίθενται διάφορα υλικά και σαν αποτέλεσμα έχουμε τις τοπικές παραλλαγές των αμυγδαλωτών. Τα κυριότερα συστατικά που προστίθενται είναι το ανθόνερο, η αμυγδαλόψιχα, η μαστίχα, το σιμιγδάλι. Πολύ συχνά προστίθεται και το ξίσμα λεμονιού, η κρυσταλλική ζάχαρη, η κανέλα και το γαρύφαλλο. Στο Γαλαξίδι, τα αμυγδαλωτά φτιάχνονται με μέλι και κανέλα, ενώ στα Κύθηρα με σκέτο μέλι! Η Κέρκυρα λέει ναι στο ξίσμα μανταρινιού που απογειώνει τη συνολική γεύση. Στη Λέρο συχνά αρωματίζονται με τριαντάφυλλο, ενώ στη Λήμνο τα αμυγδαλωτά περιέχουν σοκολάτα ή κουαντρό! Η συνταγή που έρχεται από τις Σπέτσες δεν περιέχει αυγά, ενώ στην Τήνο η τοπική συνταγή αρωματίζει τα αμυγδαλωτά με πικραμύγδαλο.
Η διατροφική αξία
Τα αμυγδαλωτά στη βασική συνταγή τους δεν έχουν περισσότερες από 100 θερμίδες ανά τεμάχιο. Μιας και το κύριο συστατικό τους είναι το αμύγδαλο συγκεντρώνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία του καρπού αυτού. Κάπως έτσι, η θρεπτική τους αξία είναι σημαντική αφού περιέχουν θρεπτικά στοιχεία όπως μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. Έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και έχει αποδειχθεί η αντιοξειδωτική προστασία τους.
Οι προτάσεις της Relkon σε αμυγδαλωτά χονδρικής
Στη γκάμα της Relkon θα βρείτε, όπως πάντα ξεχωριστές γεύσεις σε αμυγδαλωτά χονδρικής πώλησης από το brand Luelle. Ξεχωρίζουν για την εκλεπτυσμένη ποιότητα και την αυθεντική γεύση τους.
Διαθέσιμοι 4 διαφορετικοί κωδικοί από τα συγκεκριμένα αμυγδαλωτά. Αμυγδαλωτά ροζέδες, υδραίικα, με μαστίχα και 3D φρουτάκια mixed. Με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες προτείνουμε την τοποθέτησή τους μέσα σε δίσκους ή προθήκες αν έχετε ζαχαροπλαστείο ή κατάστημα με ξηρούς καρπούς. Αν ασχολείστε με το γάμο ή τη βάπτιση μη διστάσετε να τα τοποθετήσετε στο candy bar! Το λευκό τους χρώμα θα ταιριάξει με κάθε στυλ, ενώ το γεγονός ότι δεν απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης θα σας λύσει τα χέρια για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού!
Kεράσματα σαν τα αμυγδαλωτά δεν πρέπει να λείπουν από κανένα κατάστημα! Επενδύστε σε κωδικούς με αναλλοίωτη διαχρονικότητα και με άριστη ποιότητα και δείτε τα να γίνονται συνεχώς ανάρπαστα!