Σοκολάτα

Ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας : Τα 4 σημαντικά οφέλη που αποκομίζουμε από την κατανάλωσή της!

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας

Η σοκολάτα είναι ένα προϊόν που προκύπτει από την επεξεργασία του θρεπτικού συστατικού κακάο. Σε πολύ γενικές γραμμές αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για την ανθρώπινη ζωή, τονώνει και δίνει ενέργεια στο σώμα μας. Περιέχει τεράστια ποσότητα μακροθρεπτικών συστατικών μερικά από τα οποία είναι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες . Επίσης, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες πολλών κατηγοριών. Κάπως έτσι, οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας την καθιστούν στο μυαλό πολλών σαν ένα super food!

Η σοκολάτα και τα οφέλη της σοκολάτας συνεχώς στο ερευνητικό στόχαστρο!

Η σοκολάτα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ερευνητικής κοινότητας. Αποδεικνύεται ότι η κατανάλωσή της δείχνει να έχει ολοένα και περισσότερα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλωστε είναι ένα προϊόν το οποίο δείχνει να εξελίσσεται κατακόρυφα όχι μόνο σαν αγορά αλλά και σαν κατηγορία προϊόντος! Οι σοκολατοβιομηχανίες με τη σειρά τους επενδύουν τεράστια ποσά σε έρευνες που απώτερο σκοπό έχουν την παραγωγή όλο και πιο εξελιγμένων μορφών σοκολάτας. Κάπως έτσι στοχεύουν στο να ικανοποιούν όλο και μεγαλύτερη μάζα του καταναλωτικού κοινού.

τρουφες σοκολατας

Είναι τόσο ένοχη η κατανάλωση σοκολάτας ; Η αλήθεια είναι πως όχι!

Χρόνο με το χρόνο, η σοκολάτα απενοχοποιείται σαν προϊόν μιας και αποδεικνύονται και εμπεδώνονται συνεχώς νέες ευεργετικές δράσεις. Η σοκολάτα δεν αποτελεί μια απλή λαχταριστή τροφή. Δεν καταναλώνεται μόνο μετά το φαγητό, ή σαν κεράσμα με τον καφέ ή κάποιο άλλο ρόφημα. Η μοναδική πλούσια γεύση της σοκολάτας απολαμβάνεται ανά τον κόσμο σε διάφορες μορφές και προτάσεις.  Μαύρη, γάλακτος ή λευκή, από απλές πλάκες, τρούφες, σοκολατένια cupcakes και ό,τι άλλο μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους….!

Ας δούμε αναλυτικά και πιο επιστημονικά όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας.

1. Η σοκολάτα ελέγχει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα επίπεδα της χοληστερόλης

Η γνωστή σε όλους κακή χοληστερόλη, πιο επιστημονικά η χοληστερόλη με χαμηλή πυκνότητα λιποπρωτεϊνών (LDL) σύμφωνα με πρόσφατες αλλά και παλαιότερες έρευνες μπορεί να επηρεαστεί όταν κάποιος καταναλώσει ακόμα και δύο μικρά σοκολατάκια!  Τα προϊόντα σοκολάτας περιλαμβάνουν συστατικά που ονομάζονται φυτικές στερόλες (PS) και φλαβανόλες κακάο (CF). Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όταν αυτά αποτελούν μέρος μιας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ισορροπημένης διατροφής συμβάλλουν θετικά στην καρδιαγγειακή υγεία. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις εθελοντών στις εν λόγω έρευνες στους οποίους η μείωση της χοληστερόλης άγγιξε το 10%.

Κάποιες άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση κακάο μειώνει σε σημαντικό βαθμό την οξειδωμένη LDL χοληστερόλη κυρίως στους άνδρες. Επίσης, αυξάνει την HDL και μειώνει τη συνολική LDL σε εκείνους που έχουν υψηλή χοληστερόλη. Σε συνέχεια αυτών, αποφεύγεται και οποιαδήποτε μορφή θρόμβωσης των αρτηριών, μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή σε καρδιακές παθήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η σοκολάτα με ξηρούς καρπούς οδηγεί ακόμα πιο έντονα στο παραπάνω αποτέλεσμα αφού και οι ξηροί καρποί από μόνοι τους περιλαμβάνουν ουσίες που ρίχνουν τη χοληστερόλη LDL. Οι σοκολατοβιομηχανίες τείνουν να παράγουν και να εμπορεύονται μαγευτικούς συνδυασμούς σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και να τονίζουν τη θετική επίδραση σου συνδυασμού αυτού στον ανθρώπινο οργανισμό.

2. Ο εγκέφαλός μας λατρεύει κι εκείνος τη σοκολάτα!

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς μας ωθούσαν να καταναλώσουμε σοκολάτα πριν από κάποιο σημαντικό διαγώνισμα ή εξέταση. Γνώριζαν άραγε τα οφέλη της σοκολάτας; Η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Ουσίες που περιλαμβάνονται μέσα στη σοκολάτα διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία, βοηθούν τη μνήμη και οδηγούν σε πνευματική διαύγεια.

Μελέτες σε υγιείς ανθρώπους

Οι έρευνες έρχονται και πάλι να δώσουν απάντηση : 48 γραμμάρια σοκολάτας, δηλαδή 4 λαχταριστές τρούφες σοκολάτας αρκούν για να διεγείρουν την ανταπόκριση του εγκεφάλου του καταναλωτή. Μάλιστα, η πρώτη ανταπόκριση έρχεται κιόλας από την πρώτη δαγκωματιά!

σοκολατενια cupcakes

Παρατηρήθηκε ότι χημικά συστατικά του εγκεφάλου όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη αυξήθηκαν με την κατανάλωση της πρώτης κιόλας μπουκιάς σοκολάτας η οποία βελτιώνει ξεκάθαρα τη ροή του αίματος από και προς τον εγκέφαλο.

Η κατανάλωση σοκολάτας από έναν υγιή άνθρωπο οδηγεί στην καθυστέρηση της γήρανσης του εγκεφάλου και μειώνει δραστικά την πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, όπως άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας και Αλτσχάιμερ. Συμπληρωματικά, η ουσία ρεσβερατρόλη που υπάρχει μέσα στα λαχταριστά σοκολατένια γλειφιτζούρια επιβραδύνει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης Βήτα – Αμυλοειδούς. Η πρωτεΐνη αυτή είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό γεροντικών πλακών στο νευρικό μας σύστημα!

Την επόμενη φορά που θα έχετε κάποιου είδους εξέταση ή την εκτέλεση κάποιου δύσκολου πρότζεκτ στη δουλειά, θυμηθείτε να φάτε λίγα μόνο τρουφάκια σοκολάτας για καλύτερα αποτελέσματα…!

Η σοκολάτα σα σνακ

Μελέτες σε νοσούντες

Ας μην περιοριστούμε μόνο στα οφέλη που έχουν τα σοκολατάκια στην εγκεφαλική λειτουργία σε υγιείς καταναλωτές. Οι έρευνες έρχονται να εμπλουτίσουν τα ευρήματα ακόμα και σε εθελοντές με νοσήματα ή έντονες παθήσεις εγκεφάλου, τύπου άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Επίσης, νοσούντες με παθήσεις που αφορούσαν χειροτέρευση της ομιλίας, σταδιακή απώλεια μνήμης , χειροτέρευση της ικανότητας κρίσης, καθώς και περιορισμό των ικανοτήτων που χρειάζονται συντονισμό όρασης και χώρου παρουσίασαν βελτιωμένη συμπεριφορά ύστερα από συστηματική κατανάλωση σοκολάτας.

Κατανάλωση με μέτρο για μεγαλύτερη ασφάλεια!

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σοκολάτας για να πετύχετε τη βέλτιστη εγκεφαλική λειτουργία, καθώς η σοκολάτα αποτελεί σίγουρα ένα θερμιδογόνο προϊόν. Μία μπάρα, ή πιο απλά 25 με 40 γραμμάρια σοκολάτας την ημέρα, ή ακόμα μερικά σοκολάτακια με στέβια μπορούν τα επιφέρουν στον οργανισμό σας όλα τα παραπάνω αλλά και τα … παρακάτω αποτελέσματα!

3. Οφέλη της σοκολάτας στις καρδιακές παθήσεις: Η σοκολάτα ιδιαίτερα φιλική προς την καρδιά

Όλο και περισσότερες πειραματικές μελέτες πραγματοποιούνται και επιβεβαιώνουν ότι το να καταναλώνουμε απλά σοκολατάκια είναι ευεργετική για την καρδιά. Με βάση τις παρατηρήσεις των μελετών, οι συγγραφείς κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα. Υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας μπορούν να συνδεθούν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικών διαταραχών.

    • Φαινόλες, φλαβονοειδή και λειτουργία καρδιάς!

Πρόσφατες μελέτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κακάο, λόγω της περιεκτικότητας του σε φαινόλες, εμποδίζει την οξείδωση της LDL (κακή χοληστερίνη) σε υγιείς οργανισμούς. Η οξείδωση της LDL χοληστερίνης είναι ένα από τα πρώτα στάδια δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, η οποία αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

η σοκολάτα σαν σνακ

Σε πρόσφατη έρευνα σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας διαπιστώθηκαν αρκετές ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας. Η κατανάλωση 7.5 γραμμαρίων σοκολάτας καθημερινά οδηγεί σε 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, σε σχέση με την ελάχιστη ή μηδενική κατανάλωσή.

    • Ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας και στην αρτηριακή πίεση και τη ροή αίματος

Ας συνεχίσουμε λίγο ακόμα τους επιστημονικούς όρους… Το ενδοθήλιο, με άλλα λόγια η επένδυση των αρτηριών για την παραγωγή του αζώτου που στέλνει τα σήματα στις αρτηρίες για να… χαλαρώσουν, διεγείρεται από τις φλαβανόλες που βρίσκονται μέσα στη σοκολάτα. Αυτό με πιο απλά λόγια σημαίνει ότι η αντίσταση στη ροή του αίματος μειώνεται και η αρτηριακή πίεση μειώνεται μόλις καταναλωθούν λίγα γραμμάρια από πραλίνες σοκολάτας. Όσο κι αν μοιάζει απαγορευτικό λοιπόν, την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον υπερτασικό φίλο σας να καταναλώνει σοκολάτα καλό θα ήταν να μην τον αποθαρρύνετε!

4. Τα οφέλη της σοκολάτας στην ψυχολογία: Το ισχυρότερο φυσικό τονωτικό και αντικαταθλιπτικό!

Είναι ίσως η μόνο επίδραση που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες έρευνες για να τεκμηριωθεί. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχουμε νιώσει ψυχική ευφορία και συναισθηματική ευημερία τρώγοντας μόνο λίγη σοκολάτα! Η σεροτονίνη, που αναφέραμε και νωρίτερα, ελέγχει την καλή διάθεση επιδρώντας θετικά στους συναισθηματικούς αγωγούς του ανθρώπινου οργανισμού.

Από την άλλη, η φαινυλαιθυλαμίνη που περιλαμβάνεται ακόμα και σε μια σοκολάτα με στέβια  έχει ψυχοδιεγερτικές ικανότητες και βελτιώνει σημαντικά την ψυχική διάθεση. Η συγκεκριμένη ορμόνη ανεβαίνει κατακόρυφα με την κατανάλωση σοκολάτας! Αποτελεί το πιο φυσικό αγχολυτικό, ενώ παράλληλα προκαλεί το αίσθημα της απόλυτης ευεξίας!

Οι ευεργετικές ιδιότητες  της σοκολάτας σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα

Πολλά είναι τα ευρήματα και σε αυτήν την περίπτωση σε άτομα με ψυχολογικές παθήσεις. Έρευνες έχουν διεξαχθεί σε άτομα με απλή κατάθλιψη αλλά και σε άτομα με πιο βαριάς μορφής ψυχολογικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα άτομα χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης βρέθηκε να καταναλώνουν περίπου 5,4 μερίδες σοκολάτας το μήνα.  Από την άλλη, άτομα με απλή κατάθλιψη κατανάλωναν 8,4 μερίδες σοκολάτας το μήνα. Φτάνει μόνο να αναφέρουμε ότι βαριά νοσούντες καταναλώνουν παραπάνω από διπλάσιες ποσότητες σοκολάτας από έναν υγιή άνθρωπο! Πλησιάζουν δηλαδή τις 11,8 μερίδες σε μηνιαία βάση.

σοκολατα

Στην πραγματικότητα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα στοχεύουν στο να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Σε άλλες έρευνες αποδείχθηκε ότι η καλή διάθεση σε νοσούντες και μη, σχετιζόταν σημαντικά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας.

Για τους πιο «ρομαντικούς» ερευνητές η σοκολάτα περιέχει μια σύνθετη ουσία που έχει πάρει την ονομασία «φάρμακο της αγάπης»! Αυτή ονομάζεται φενιλεθιλαμίνη, επειδή δημιουργεί δονήσεις στον εγκέφαλο παρόμοιες με αυτές που δημιουργούνται όταν κάποιος είναι ερωτευμένος…!

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας δεν σταματούν εδώ και φυσικά θα εμπλουτίζονται χρόνο με το χρόνο. Το ζητούμενο είναι την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι πρέπει να αντισταθείτε σε έναν σοκολατένιο πειρασμό, εμείς σας συμβουλεύουμε το εξής. Απλά να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη σοκολάτα σαν σνακ! Θυμηθείτε μόνον ότι η πιο σοφή φράση είναι το ¨παν μέτρον άριστον¨ στην κατανάλωση σοκολάτας ώστε να μην οδηγηθείτε στα αντίθετα αποτελέσματα.

Βρείτε στο site μας τεράστια ποικιλία σε σοκολάτες και σοκολατάκια χονδρικής πώλησης και εντυπωσιάστε τους πελάτες σας!