Χριστουγεννιάτικα Σοκολατάκια

Ιταλικό Πανετόνε: Οι πιο χρήσιμες πληροφορίες για την δυνατή τάση στα γλυκά των Χριστουγέννων!

ιταλικό πανετόνε

Το πανετόνε είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού που προέρχεται από την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα από το Μιλάνο. Καταναλώνεται κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και έχει πολύ συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το panettone έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητό! Είναι από τα γλυκά εκείνα που προσφέρονται είτε σαν δώρο σε γιορτή, είτε σαν κέρασμα σε ένα γιορτινό τραπέζι! Ας δούμε όλες τις λεπτομέρειες γύρω από το αυθεντικό ιταλικό πανετόνε, την ιστορία και την προέλευσή και πού μπορείτε να το βρείτε!

Ιταλικό Πανετόνε : Τι είναι ακριβώς

Το πανετόνε παραδοσιακά έχει σχήμα θόλου και κυλινδρική βάση. Το ύψος του είναι γύρω στα 12 με 15 εκατοστά και το βάρος του είναι γύρω στα 750 γραμμάρια με 1 κιλό. Το panettone παρασκευάζεται κατά τη διάρκεια μακράς διαδικασίας. Περιλαμβάνει τη σκλήρυνση της ζύμης, η οποία πιο πολύ θυμίζει το παραδοσιακό προζύμι. Η ζύμη ξεκουράζεται αρκετές ημέρες κάτι που βοηθά το κέικ να γίνει αφράτο.

Το αυθεντικό ιταλικό πανετόνε περιλαμβάνει πορτοκάλι, κίτρο, ξύσμα λεμονιού ενώ βρίσκουμε διάφορες παραλλαγές σε πανετόνε με σταφίδες ή κομμάτια σοκολάτας.

Σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας το panettone σερβίρεται με μια κρέμα από μασκαρπόνε, με αυγά  ή διάφορα αποξηραμένα φρούτα. Ακόμη, συνοδεύεται με ζεστά ροφήματα όπως σοκολάτα, ή ακόμα και Moschato d’Asti ή λικέρ αμαρέτο.

πανετονε

Ιταλικό πανετόνε Η ιστορία του

Προέρχεται από το Μιλάνο  όπως είπαμε. Η ονομασία του μάλλον προέρχεται από τη λέξη «panetto» που σημαίνει μικρό ψωμί. Η κατάληξη -one αλλάζει την έννοια σε ένα «μεγάλο κέικ». Άλλοι υποστηρίζουν ότι το ιταλικό πανετόνε προέρχεται από τη φράση «pan del ton» που σημαίνει «πολυτελές ψωμί» .

Επίσης, υφίσταται ένας θρύλος ο οποίος υποστηρίζει ότι το ιταλικό πανετόνε προκύπτει από τη σύντμηση τα φράσης « Pan di Toni» , με άλλα λόγια «Το ψωμί του Τόνι». Όπως υποστηρίζει ο θρύλος, ο Τόνι ήταν ένας απλός φούρναρης που ζούσε και δούλευε στο Μιλάνο. Είχε σαν αρμοδιότητα να επιμεληθεί ένα εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατά το 1476. Όσο περίμενε να ψηθούν κάποια ψωμιά, αποκοιμήθηκε και το αποτέλεσμα ήταν τα ψωμιά να καούν. Όταν ο Τόνι έψαξε να βρει απεγνωσμένα λύση, σκέφτηκε να προσθέσει στο ζυμάρι που περίσσεψε αυγά, μέλι, σταφίδες και φρούτο το οποίο και θα παρουσίαζε ως ένα γλυκό ψωμί που θα έδινε δώρο στον οικοδεσπότη.

Ιταλικό πανετόνε: η εξέλιξή του

Όποια και να είναι η προέλευση του ονόματος το αφράτο γλυκό ψωμί απέκτησε τεράστια φήμη σε όλη την Ιταλία και σύντομα σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική και την Αυστραλία.

Κάπου μετά το 1910, Μιλανέζοι αρτοποιοί έδωσαν στο Panettone τη μορφή που ξέρουμε σήμερα, τριπλασιάζοντας το ύψος του. Μάλιστα, αύξησαν και το χρόνο παραγωγής του αφήνοντάς το να φουσκώνει για σχεδόν 20 ώρες. Όσο το προϊόν εξελισσόταν και βελτιωνόταν γευστικά και οπτικά, ο ανταγωνισμός χρόνο με το χρόνο δυνάμωνε. Η κάθε πόλη της Ιταλίας σταδιακά έφτιαχνε τη δική της μοναδική συνταγή.

Μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα panettone είχαν σταθεροποιηθεί σε μια χαμηλή τιμή. Τα πανετόνε έγιναν  γρήγορα το νούμερο ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο γλυκό και μπορούσαν να απολαμβάνουν και οι πλούσιες τάξεις αλλά και οι εργατικές τάξεις.

panettone

Τα χαρακτηριστικά του πανετόνε

Το πανετόνε είναι μυρωδάτο, είναι αφράτο και είναι το απόλυτο συνοδευτικό σε έναν καφέ ή το απόλυτο γλυκό για να ολοκληρωθεί ένα εορταστικό τραπέζι. Γευστικά θυμίζει το αγαπημένο μας τσουρέκι, ωστόσο είναι πολύ περισσότερο αφράτο! Χρειάζεται πολλές ώρες προετοιμασίας και πολλές ώρες ψησίματος για το τελικό αποτέλεσμα.

Τα μυστικά για αυθεντικό ιταλικό πανετόνε!

Το μυστικό για ένα πετυχημένο πανετόνε είναι στη διαδικασία παραγωγής του. Το φυσικό ή αλλιώς μητρικό προζύμι που περιλαμβάνει, βοηθάει στο να διατηρηθεί αναλλοίωτη η γεύση του, η μυρωδιά του και η φρεσκάδα του για αρκετές ημέρες από την παραγωγή του. Το προζύμι ωριμάζει για 15 ημέρες και μόλις η πρώτη ζύμη είναι έτοιμη, παραμένει ένα βράδυ στις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο και το panettone βγει από το φούρνο, κρεμιέται ανάποδα και κάπως έτσι διατηρεί το ψηλό, εντυπωσιακό σχήμα του.

Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστείτε πολλές πολλές ώρες προετοιμασίας για ένα πετυχημένο panettone. Δεν ξέρουμε αν θα ήταν βολικό και εύκολο να μπείτε στη διαδικασία. Η προετοιμασία του πανετόνε απαιτεί πολύ χρόνο σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς ο χρόνος σας θα είναι περιορισμένος. Σκεφτείτε το καλά, αναζητήστε την καλύτερη συνταγή και εμείς απλά σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Η πρόταση της Relkon !

Στη γκάμα της Relkon θα βρείτε ξεχωριστό αυθεντικό ιταλικό πανετόνε σε δύο μοναδικές προτάσεις: Πανετόνε κλασικό με σταφίδες και ζαχαρωμένα γλυκά και Πανετόνε με κομματάκια σοκολάτας. Προέρχεται από την Ιταλική εταιρία Dalcolle, με περισσότερα από 120 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της ζαχαροπλαστικής. Η εταιρία Dalcolle έχει σαν πρότυπό της να συνδυάζει την καινοτομία με την παράδοση καθώς και να χρησιμοποιεί αγνές πρώτες ύλες. Οι άριστες γλυκές προτάσεις είναι ο στόχος της, επομένως μη διστάσετε να δοκιμάσετε το πραγματικά αυθεντικό ιταλικό πανετόνε της!

Extra tip: Αποφύγετε να μπείτε στη διαδικασία να ετοιμάσετε τα πανετόνε μόνοι σας. Είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία. Προμηθευτείτε έτοιμα τα αυθεντικά ιταλικά πανετόνε και επενδύστε όλη σας την ενέργεια και τη φαντασία στο στολισμό του πανετόνε! Αναζητήστε τα κατάλληλα υλικά για την πιο ξεχωριστή και ευρηματική διακόσμηση γλυκών! Κάντε το panettone σας να ξεχωρίσει δίνοντάς του την ταυτότητα του καταστήματός σας!

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση σε πανετόνε στο κατάστημά σας σίγουρα θα ενθουσιάσει τόσο τους πελάτες που το γνωρίζουν  όσο και εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν ή να προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Άλλωστε, το πανετόνε είναι μια από τις πιο ισχυρές τάσεις στα χριστουγεννιάτικα γλυκά  που σίγουρα πρέπει να λάβετε υπόψιν!

Ανακαλύψτε στο site μας τις προτάσεις σε πανετόνε χονδρικής πώλησης και εντυπωσιάστε τους πελάτες σας!