Σοκολάτα

Μύθοι για τη σοκολάτα : Τι ισχύει και τι όχι!

Μύθοι για τη σοκολάτα

Ποιος μπορεί να πει όχι σε μερικά κομματάκια λαχταριστής σοκολάτας; Η αλήθεια είναι πως πρέπει να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα όσοι μπορούν να αντισταθούν στη λεγόμενη τροφή των θεών! Οι μύθοι για τη σοκολάτα και οι αλήθειες γύρω από όσα πραγματικά ισχύουν έχουν «ταλαιπωρήσει» την επιστημονική κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια! Η αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων φαίνεται να καταρρίπτει όλους σχεδόν τους μύθους και να υποστηρίζει με απόλυτα τεκμήρια πολλές αλήθειες. Ας καταρρίψουμε έναν – έναν τους μύθους με τη βοήθεια του British Heart Foundation!

Σοκολάτα και παχυσαρκία

Η αύξηση σωματικού βάρους συνδέεται άμεσα με την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων από τη διατροφή και το αντίστοιχο κάψιμο θερμίδων από τη σωματική δραστηριότητα. Η κατανάλωση μιας νορμάλ ποσότητας σοκολάτας μέσα στην εβδομάδα και πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής συνολικότερα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Η ελεγχόμενη πρόσληψη σε κάθε είδος τροφής είναι αυτό που συνιστάται από γιατρούς και διατροφολόγους. Το μέτρο είναι αυτό που πάντα θα πρέπει να τηρείται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Προφανώς, η αλόγιστη κατανάλωση σοκολάτας είναι κάτι που οδηγεί στην αύξηση του βάρους και φυσικά στην παχυσαρκία, εκεί άλλωστε οδηγεί και η αλόγιστη κατανάλωση κρέατος, τυριού, μελιού κτλ. Η σοκολάτα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα και μπορεί να προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό!

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τη σοκολάτα

Τερηδόνα, ένας μεγάλος μύθος για τη σοκολάτα!

Στους μύθους γύρω από τη σοκολάτα είναι ότι προκαλεί τερηδόνα στα δόντια. Η μαύρη σοκολάτα επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνης έχει το εξής όφελος: αναστέλλει τη δράση των παθογόνων οργανισμών στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, οργανισμών δηλαδή που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της τερηδόνας. Φυσικά, σημαντικό είναι να μην παραμελούμε το τακτικό πλύσιμο των δοντιών ώστε να διατηρήσουμε την καλή υγεία αυτών.

Οξύνει την εμφάνιση της ακμής η σοκολάτα;

Ακόμη ένας μύθος γύρω από τη σοκολάτα που έχει καταρριφθεί. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει ότι η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με κάποιον τρόπο με την εμφάνιση της ακμής. Αντιθέτως, η ακμή είναι κάτι που σχετίζεται κυρίως με ορμονικές διαταραχές. Σημαντικό, εκτός των άλλων, είναι να γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα περιέχει χαλκό, ο οποίος βοηθάει στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά.

σοκολάτα

Η ημικρανία είναι μύθος για τη σοκολάτα;

Ακόμη ένας μύθος γύρω από τη σοκολάτα είναι ότι δημιουργεί ημικρανίες. Η τυραμίνη είναι μια ουσία που προκαλεί ημικρανία. Ωστόσο η ποσότητα της τυραμίνης που βρίσκεται σε 50 γραμμάρια σοκολάτας είναι κάτω από 0,40 μg/gr, ποσότητα σημαντικά χαμηλή για να προκαλέσει ημικρανίες.

Η σοκολάτα προκαλεί εθισμό;

Αν κάποιος λατρεύει τη σοκολάτα θέλει να τρώει κάθε μέρα σοκολάτα. Όπως ακριβώς και κάποιος που λατρεύει το κρέας, το τυρί ή η μπανάνα. Η καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας δε σχετίζεται με κανέναν εθισμό, σχετίζεται μονάχα με το γεγονός ότι είναι εύγευστη.

Η έλλειψή της από την άλλη πλευρά δε δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι φυσικά δεν θα δημιουργηθεί κανένα σύνδρομο στέρησης εάν δεν καταναλώσουμε σοκολάτα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η σοκολάτα συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα;

Η σοκολάτα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνουν τη ροή τους αίματος σε αυτές. Με τον τρόπο αυτό, διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα τόσο η χοληστερόλη όσο και στην πίεση του αίματος. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η καρδιακή τόνωση και η σωστή και επαρκής αιμάτωση των ανθρώπινων οργάνων. Η σοκολάτα επίσης είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε αλλά και ασβεστίου. Από την άλλη, περιέχει σίδηρο, ο οποίος μεταφέρει το οξυγόνο σε διάφορους ιστούς στο σώμα μας. Αυτονόητο είναι ότι η σοκολάτα ενισχύει την ομαλή λειτουργία του αίματος επομένως όλα τα υπόλοιπα είναι ένας μύθος!

Ηπατικά προβλήματα, στους μεγαλύτερους μύθους για τη σοκολάτα

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική διατύπωση που να αποδεικνύει ότι η σοκολάτα σχετίζεται με προβλήματα στο ήπαρ. Το ήπαρ καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες και η λειτουργία του ρυθμίζεται καλύτερα όταν ακολουθούμε ένα πλαίσιο υγιεινής διατροφής.

Τροφές τηγανισμένες, υπερβολικό αλάτι, αλκοόλ, τροφές με πολλά λιπαρά απορρυθμίζουν τη λειτουργία του ήπατος. Είναι άδικο να συσχετισθεί η σοκολάτα για ηπατικές διαταραχές όταν προηγουμένως έχουν καταναλωθεί τηγανητά, αλάτι και τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

Σοκολάτα και υπερκινητικότητα

Ένας άλλος μύθος γύρω από τη σοκολάτα είναι το ότι δημιουργεί υπερκινητικότητα. Η σοκολάτα περιέχει και ζάχαρη και καφεΐνη ωστόσο δεν είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα ώστε να προκαλέσει υπερκινητικότητα ή τυχόν αυπνίες το βράδυ.

σοκολατα χονδρικη

Σοκολάτα και στρες

Ένας από τους επίσης μεγάλους μύθους γύρω από τη σοκολάτα είναι το ότι προκαλεί στρες. Ο συγκεκριμένος μύθος καταρρίπτεται πλήρως μιας και η σοκολάτα περιέχει ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες. Η κατανάλωση της σοκολάτας εκκρίνει τις ορμόνες που σχετίζονται με την καλή διάθεση και ονομάζονται ενδορφίνες. Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν προκαλεί στρες, αλλά δημιουργεί καλή διάθεση και βελτιώνει την ψυχολογία. Συμπληρωματικά, η  σεροτονίνη που εκκρίνεται έχει αντικαταθλιπτική δράση και οδηγεί στη χαλάρωση και την ηρεμία.

Τελικά τι ισχύει;

Ο μεγαλύτερος μύθος για τη σοκολάτα είναι δεν έχει κανένα όφελος η κατανάλωσή της. Τα οφέλη και οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας είναι αναρίθμητα. H κατανάλωση σοκολάτας πρέπει να γίνεται με μέτρο και αυτό είναι κάτι που το συστήνουν όλοι οι διατροφολόγοι. Η σοκολάτα μπορεί να γίνει μέρος μιας απόλυτα ισορροπημένης διατροφής αν τηρούμε πάντα ένα μέτρο. Σίγουρα πάντα, η μαύρη σοκολάτα είναι αυτή που έχει τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες μιας και περιέχει 70% κακάο! Απολαύστε την με μέτρο και δεν θα χρειάζεται να ασχοληθείτε με κανέναν μύθο γύρω από αυτήν!