Σοκολάτα

Σοκολάτα: Από τι μας προστατεύει η κατανάλωσή της!

σοκολατα

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας και πιο συγκεκριμένα στις ευεργετικές ιδιότητες του κακάο. Οι μελέτες γύρω από τα οφέλη εμπλουτίζονται συνεχώς και η σοκολάτα αν και χρόνια βρισκόταν στο στόχαστρο, πλέον αποτελεί μια σημαντική τροφή για κάθε ηλικία. Σε γενικές γραμμές, ναι μεν περιέχει λίπη, ζάχαρη και αρκετές θερμίδες, σχετίζεται όμως με μείωση καρδιοπαθειών και διατήρηση σωματικού βάρους. Τα νέα βασίζονται σε νέες μελέτες, δεδομένα των οποίων δανειστήκαμε από το iatropedia και πάμε αμέσως να αναλύσουμε.

Η 1η μελέτη

Η μελέτη έγινε στο Baylor College of Medicine και ανέλυσε 6 προγενέστερες κλινικές μελέτες στις οποίες περισσότεροι από 330.000 εθελοντές παρείχαν λεπτομερείς διατροφικές πληροφορίες. Οι χώρες από τις οποίες λήφθηκαν οι παραπάνω πληροφορίες ήταν οι Η.Π.Α., στην πλειοψηφία τους, η Σουηδία και η Αυστραλία. Οι 336.289 εθελοντές παρακολουθήθηκαν στενά για 9 συναπτά έτη. 14.043 εθελοντές εκδήλωσαν στεφανιαία νόσο και 4.667 υπέστησαν έμφραγμα.

Η μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση σοκολάτας μία φορά την εβδομάδα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Caardiology και εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας (ESC).

Τα ευρήματα της έρευνας

Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το κακάο είναι τα Φλαβονοειδή, οι μεθυλξανθίνες, οι πολυφαινόλες και το στεαρικό οξύ. Ο συνδυασμός αυτών των τεσσάρων συστατικών έχει απόλυτα ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

οφελη σοκολατας

Το κακάο που βρίσκεται στη σοκολάτα αυξάνει την HDL χοληστερόλη, με άλλα λόγια την καλή χοληστερόλη και αυτόματα ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μειώνεται. Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Krittanawong συμπληρώνει πως δεν έχει εξεταστεί ένα συγκεκριμένο είδος σοκολάτας στη συγκεκριμένη έρευνα ούτε συγκεκριμένη ποσότητα. Συνιστά ωστόσο την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, μιας και περιέχει λιγότερα λίπη και ζάχαρη.

Συνοπτικά, η μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση σοκολάτας βοηθά στο να διατηρούνται υγιή τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Η συγκεκριμένη μελέτη είχε σκοπό να εξετάσει με ποιο τρόπο επηρεάζονται οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς.

σοκολατες χονδρικη

Οι καρδιοπάθειες εμφανίζονται με 10%  μειωμένες πιθανότητες σε όσους καταναλώνουν σοκολάτα με μέτρο σε σύγκριση με όσους την αποφεύγουν. Ταυτόχρονα, η μείωση της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου φτάνει το 8%.

Η 2η μελέτη γύρω από τη σοκολάτα

Στο φως έρχονται τα ευρήματα μιας δεύτερης μελέτης που επικεντρώνεται στο κατά πόσο η σοκολάτα επηρεάζει το σωματικό βάρος. Σύμφωνα με το νοσοκομείο Brigham and Women’s και την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην FASEB Journal, η συστηματική πρωινή κατανάλωση κακάο οδηγεί στην καύση του λίπους και τη βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου.

Η έρευνα διεξήχθη σε 3 διαφορετικά γκρουπ γυναικών. Το πρώτο γκρουπ έτρωγε 100 γραμμάρια σοκολάτας μέσα στην πρώτη ώρα από το ξύπνημα, το δεύτερο γκρουπ έτρωγε 100 γραμμάρια σοκολάτας μία ώρα πριν το βραδινό ύπνο και το τρίτο γκρουπ δεν έτρωγε καθόλου σοκολάτα.

Τα ευρήματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα δεν αύξησε καθόλου το βάρος της. Αντίθετα, αυξήθηκαν τα επίπεδα ενέργειας, ισορρόπησαν τα βακτήρια του εντέρου και βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει μεγάλη σημασία το πότε τρώμε το κάθε τι. Ταυτόχρονα, μολονότι αυξήθηκε η πρόσληψη θερμίδων, δεν αυξήθηκε το βάρος των εθελοντριών!

Τελικά ποιο είναι το σημείο κλειδί στην κατανάλωση σοκολάτας;

Προφανώς η κατανάλωση με μέτρο είναι η πλέον ενδεδειγμένη πρόταση σε κάθε τρόφιμο, άρα και στη σοκολάτα. Ναι, η σοκολάτα περιέχει ζάχαρη, λίπη και αρκετές θερμίδες. Ωστόσο η κατανάλωσή της με μέτρο μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας θεωρείται «πιο υγιεινή» και κατ’ επέκταση πιο ασφαλής.

Δε χρειάζονται τύψεις λοιπόν στην κατανάλωση σοκολάτας, αλλά μόνο μέτρο! Οι ερευνητές συμπληρώνουν ότι μερικά μόνο γραμμάρια από ένα σοκολατάκι αρκούν για την υγεία των στεφανιαίων αρτηριών.

σοκολάτα

Σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση, μιας και δεν τεκμηριώνεται με κανέναν τρόπο η ωφελιμότητά της. Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα έχει αποδειχθεί ότι η σοκολάτα ενισχύει τη διάθεση και τη συγκέντρωση, προλαμβάνει το εγκεφαλικό επεισόδιο και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία.

Είμαστε όλοι ελεύθεροι να χαλαρώσουμε σε ένα βαθμό σε ό,τι αφορά την κατανάλωση σοκολάτας! Στόχος όλων μας είναι να τηρείται το μέτρο για την καλή λειτουργία και την άμεση λήψη των ευεργετικών ιδιοτήτων της σοκολάτας. Καλή απόλαυση από εμάς!