Σοκολάτα

Συντήρηση Σοκολάτας : Τα 4 tips για την τέλεια εμφάνιση και γεύση της σοκολάτας!

Συντήρηση σοκολάτας

Παραδεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν! Είναι η  αγαπημένη μας συνήθεια, είναι ο πειρασμός μας, είναι η ανάγκη μας, είναι η συντροφιά μας στις χαρές αλλά και στις λύπες μας. Δεν είναι μια απλή απόλαυση, είναι σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο. Πώς όμως παραμένει άρτια η εμφάνιση, η γεύση, η υφή και η ποιότητα της σοκολάτας; Η απάντηση βρίσκεται φυσικά στη σωστή συντήρησή της. Τα μυστικά για τη συντήρηση της σοκολάτας είναι 4, και αν αυτά τηρηθούν σωστά, τότε εξασφαλίζουμε την απόλυτη απόλαυση και ευχαρίστηση για εμάς, εσάς και τους πελάτες σας!

Η συντήρηση σοκολάτας μας απασχολεί όλους!

Η σοκολάτα καταναλώνεται για πολλούς λόγους. Οι ευεργετικές της ιδιότητες είναι τόσες πολλές οι οποίες, με επιστημονική τεκμηρίωση, μας κάνουν να θέλουμε να την καταναλώνουμε ασταμάτητα. Ωστόσο, είναι ένα ευαίσθητο και ευπαθές προϊόν γι’ αυτό η συντήρηση σοκολάτας θα πρέπει να απασχολεί τόσο την εταιρία χονδρικής που σας το διαθέτει, όσο και εσάς που το αποθηκεύετε και το πουλάτε σαν προϊόν λιανικής. Φυσικά, τις στοιχειώδεις συμβουλές συντήρησης σοκολάτας θα πρέπει να τηρήσει και ο τελικός καταναλωτής για να μπορέσει να απολαύσει το προϊόν στην άψογη μορφή του! Ας δούμε ένα – ένα αναλυτικά τα tips συντήρησης σοκολάτας!

συντήρηση σοκολάτας

1. Θερμοκρασία : Το Νούμερο 1 tip σχετικά με τη συντήρηση σοκολάτας

Η ιδανική θερμοκρασία για τη συντήρηση σοκολάτας είναι 15 με 20 βαθμοί Κελσίου. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Φροντίστε να διατηρήσετε σταθερή τη συγκεκριμένη θερμοκρασία καθώς και να έχετε τις μικρότερες δυνατές διακυμάνσεις θερμοκρασιών.

Συντήρηση σοκολάτας στο ψυγείο; Ποτέ!

Θερμοκρασία χαμηλότερη των 15 βαθμών δημιουργεί προβλήματα στην επιφάνεια της σοκολάτας. Η σοκολάτα αποχρωματίζεται, καθώς ξεκινάει να ασπρίζει που σημαίνει ότι θα είναι μάλλον αποτρεπτικό να αγοραστεί από τους πελάτες σας.

Ταυτόχρονα, θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών κάνουν τη σοκολάτα να λιώνει. Η υφή της σοκολάτας αλλάζει και το θέαμα δεν θα αρέσει σε κανέναν. Επιπλέον, όταν έχετε ζεστά δάκτυλα καλύτερα μην ακουμπήσετε τα σοκολατάκια σας! Αυτό γιατί τα ζεστά δάκτυλα επιδρούν πάνω στη σοκολάτα και φυσικά αφήνουν το δικό σας αποτύπωμα …

συντήρηση σοκολάτας

2. Υγρασία : Ούτε η σοκολάτα αγαπά την υγρασία!

Η συντήρηση σοκολάτας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ξηρό περιβάλλον. Τι εννοούμε; Η μέγιστη υγρασία που θέλουμε για την καλύτερη δυνατή συντήρηση σοκολάτας είναι 45 με 50%. Όταν η υγρασία ξεφύγει από το συνιστώμενο ποσοστό έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως τη λιπαρότητα τον υγρασιασμό του προϊόντος. Η σοκολάτα αρχίζει να “ιδρώνει” δημιουργώντας αντιαισθητικό θέαμα.

Φροντίστε να τοποθετήσετε τα σοκολατάκια σας σε σημείο που δεν θα μπορούν να απορροφούν υγρασία με κανέναν τρόπο. Προστατεύστε τα σοκολατάκια σας από οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τα επίπεδα υγρασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

3. Περιβάλλον: Πώς επιδρά στη συντήρηση σοκολάτας

Το εξωτερικό περιβάλλον παίζει καταλυτικό ρόλο στη συντήρηση σοκολάτας. Η έκθεση της σοκολάτας σε έντονες οσμές μπορεί να είναι καταστροφική. Η σοκολάτα έχει την ιδιότητα να απορροφά πολύ εύκολα τις μυρωδιές του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η μυρωδιά της σοκολάτας προσελκύει όχι μόνο… τους ανθρώπους αλλά και τα παράσιτα! Μη διστάσετε να τοποθετήσετε στο χώρο της αποθήκης σας εντομοαπωθητικά και οτιδήποτε εξουδετερώνει τα έντομα και τα παράσιτα.

Φροντίστε να αποθηκεύετε τη σοκολάτα σε περιβάλλον χωρίς μούχλα και ασυνήθιστες οσμές. Μην αποθηκεύσετε τη σοκολάτα κοντά σε προϊόντα με έντονες οσμές όπως τυρί, ψάρι, κρέας ή λεμόνια. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικός είναι ο καλός αερισμός του χώρου τοποθέτησης και αποθήκευσης.

Φροντίστε να διατηρήσετε τη σοκολάτα σε ένα περιβάλλον με εντελώς ουδέτερες οσμές. Αυτονόητο είναι ότι το κάπνισμα απαγορεύεται δια ροπάλου κοντά σε προϊόντα σοκολάτας!

4. Και το φως είναι εχθρός της σοκολάτας!

Η απευθείας έκθεση στον ήλιο είναι απαγορευτική για τη σοκολάτα. Η σοκολάτα είναι ευάλωτη στο φως του ήλιου μιας και το έντονο φως οδηγεί στον αποχρωματισμό της.  Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούμε σοκολατάκια να «ασπρίζουν». Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι το φως προκαλεί την οξείδωση της σοκολάτας και την έκκριση του βουτύρου που περιλαμβάνεται μέσα στη σοκολάτα. Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσουμε ότι η πιο ευαίσθητη σοκολάτα είναι η λευκή λόγω μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε βούτυρο.

συντήρηση σοκολάτας

Μην ξεχνάτε να αποθηκεύετε τα σοκολατάκια σας μέσα σε κλειστές συσκευασίες για την καλύτερη προστασία τους. Συμπληρωματικά, φροντίστε να μην τοποθετούνται σοκολατάκια σε βιτρίνες που εκτίθενται στον ήλιο. Τέλος, την ίδια επίδραση έχει και το τεχνητό φως. Επενδύστε σε απαλό φωτισμό για την καλύτερη δυνατή συντήρηση της σοκολάτας.

Τι να κάνουμε για την καλύτερη δυνατή συντήρηση σοκολάτας;

  • Επενδύστε σε σοκολατιέρες!

Οι σοκολατιέρες είναι ο ιδανικός χώρος αποθήκευσης σοκολάτας. Ελέγχει τη θερμοκρασία και το ποσοστό υγρασίας. Θα έχετε τη δυνατότητα και να στήσετε με τον πιο όμορφο τρόπο τα σοκολατάκια σας και να τα προφυλάξετε από διακυμάνσεις υγρασίας και θερμοκρασίας. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε κάθε είδους δυσάρεστη οσμή.

  • Επιλέξτε σωστούς συνεργάτες!

Φυσικά, η επιλογή σωστών συνεργατών χονδρικής θα πρέπει να σας απασχολεί συνεχώς. Η σοκολάτα θα πρέπει να αποθηκεύεται αλλά και να μεταφέρεται από τις εταιρίες που συνεργάζεστε στις σωστές συνθήκες! Θυμηθείτε ότι μόνο τα φορτηγά ψυγεία μπορούν να εξασφαλίσουν τη σωστή μεταφορά της σοκολάτας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιλέξτε συνεργάτες με πιστοποίηση ώστε να είστε βέβαιοι για ένα συνολικά άψογο αποτέλεσμα!

 Η σοκολάτα λοιπόν δεν είναι ένα εύκολο υλικό. Έχει τις ιδιαιτερότητές της. Αντιμετωπίστε την σαν έναν ζωντανό οργανισμό, για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως για την άριστη εμφάνιση, υφή, ποιότητα και γεύση όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ακολουθηθούν. Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο νόστιμα από τη σοκολάτα, γι’ αυτό φροντίστε να την χειριστείτε όπως ακριβώς της αξίζει!

Ανακαλύψτε στο site μας την τεράστια ποικιλία σε σοκολατάκια χονδρικής πώλησης και εντυπωσιάστε τους πελάτες σας!

Πηγή: https://www.callebaut.com/en-GB