Γενικά

Υποκατάστατα ζάχαρης : Βρείτε το πιο κατάλληλο για εσάς!

σοκολάτα με στέβια

Πολλά έχουν γραφτεί για τη ζάχαρη και πολλοί είναι οι συσχετισμοί της με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, το διαβήτη και τον καρκίνο. Ευτυχώς, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε υποκατάστατα ζάχαρης που βοηθούν να γλυκάνουμε τις τροφές, αποφεύγοντας τη χρήση της ζάχαρης!

Η ζάχαρη καρύδας, η στέβια, το μέλι, η μελάσα και η ξυλιτόλη είναι μερικές από τις προτάσεις που θα συζητήσουμε σήμερα. Η χρήση τους θα σας βοηθήσει να φτιάξετε γλυκά χωρίς την  προσθήκη ζάχαρης για το κοινό που τα αναζητά! Τα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να περιέχουν θρεπτικές ουσίες και ο ανθρώπινος οργανισμός τα μεταβολίζει με διαφορετικό τρόπο. Θεωρούνται, αν μπορούμε να το πούμε, «λιγότερο κακά» από την κρυσταλλική ζάχαρη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους χωρίς μέτρο είναι ασφαλής. Ας δούμε όλες τις λεπτομέρειες για τα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης!

Στέβια: 100% φυσική

Η στέβια είναι φυσικό γλυκαντικό που εξάγεται από τα φύλλα ενός θάμνου της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Είναι συγγενής του εστραγκόν, του χαμομηλιού της μαργαρίτας και του λυσίανθου. Περιέχει σχεδόν μηδενική θερμιδική αξία, εντούτοις είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Περιέχει τη στεβιοσίδη που μειώνει την αρτηριακή πίεση 6 με 14%!

Καλλιεργείται πολύ εύκολα και είναι κατάλληλη για δίαιτα αλλά και ειδικές διατροφές. Η συστηματική της χρήση δε φαίνεται να συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Είναι από τα πιο δημοφιλή υποκατάστατα ζάχαρης παγκοσμίως.

Υποκατάστατο ζάχαρης στη σοκολάτα!

Για εμάς στη Relkon, ο προσανατολισμός μας γυρίζει γύρω από τις τάσεις. Γνωρίσαμε στο ελληνικό κοινό τη σοκολάτα στέβια με μεγάλη επιτυχία από το 2012. Οι προτάσεις σε σοκολάτα ή πραλίνες σοκολάτας χωρίς προσθήκη ζάχαρης αλλά με τη χρήση του γλυκαντικού στέβια έγιναν γρήγορα αγαπητές στο ευρύ κοινό. Η κλινική μελέτη  που έγινε το 2012 στο Διαβητολογικό Κέντρο Αθηνών του ομίλου «ΥΓΕΙΑ»  σε Έλληνες καταναλωτές απέδειξε ότι η σοκολάτα με στέβια είναι Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη και Χαμηλού Γλυκαιμικού Φορτίου.

Υποκατάστατα ζάχαρης

Συμπερασματικά, η σοκολάτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης σας δίνει πολλές εναλλακτικές εάν χρησιμοποιηθεί αντί της παραδοσιακής σοκολάτας. Επιπλέον, θα βρείτε διαθέσιμη κουβερτούρα σοκολάτας χωρίς προσθήκη ζάχαρης σε 2 προτάσεις: Υγείας και Γάλακτος για να φτιάξετε όποιο γλυκό σκέπτεστε με αυτήν. Από προφιτερόλ, κορμό, τούρτες, παγωτό,  μέχρι brownies, κέικ, τάρτες σοκολάτας, μπισκότα αλλά και μπάρες δημητριακών. Αναγράψτε στην αντίστοιχη ετικέτα ότι το προϊόν δεν περιλαμβάνει ζάχαρη, αλλά στέβια και αποκτήστε το φανατικό σας κοινό. Συμπληρωματικά, θα βρείτε stand με σοκολάτες χωρίς προσθήκη ζάχαρης, έτοιμες για το ταμείο σας!

Ξυλιτόλη: υγιεινή λύση σε υποκατάστατο ζάχαρης

Η ξυλιτόλη κατηγοριοποιείται ως αλκοόλη σακχάρου. Ξυλιτόλη βρίσκουμε  σε λαχανικά και φρούτα όπως βατόμουρα, καλαμπόκι, βρώμη και μανιτάρια. Η γλυκύτητα της ξυλιτόλης είναι παρόμοια με αυτήν της ζάχαρης. Σε ένα κουταλάκι ζάχαρης συναντάμε περίπου 15 θερμίδες, ενώ σε ένα κουταλάκι γλυκού ξυλιτόλης συναντάμε 9,5 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη θερμίδων με την ξυλιτόλη μειώνεται κατά 36%.  Η ξυλιτόλη θεωρείται ανεκτή γενικά, μιας και κρατάει σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης, για το λόγο αυτό θεωρείται ασφαλές υποκατάστατο ζάχαρης για τους διαβητικούς. Ωστόσο, παρενέργειες στο πεπτικό σύστημα, όπως φούσκωμα ή διάρροια σχετίζονται με την κατανάλωσή της. Επιπλέον, η ξυλιτόλή θεωρείται φιλική προς τα δόντια, αλλά και βοηθητική για την οστεοπόρωση.

Η Μελάσα

Η μελάσα, σαν υποκατάστατο ζάχαρης προκύπτει από την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Πρόκειται για συγκεκριμένη συνταγή φυγοκέντρισης και βρασμού του ζαχαροκάλαμου.

Φυσικά Υποκατάστατα ζάχαρης

Η μελάσα είναι ένα υγιεινό γλυκαντικό, 100% φυτικό, που ναι μεν είναι υποκατάστατο ζάχαρης, ωστόσο διατηρεί τις θρεπτικές ουσίες του ζαχαροκάλαμου. Η μελάσα έχει υγρή μορφή και καφέ χρώμα, ενώ σαν υφή θυμίζει πολύ το σιρόπι. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων αλλά και αντιοξειδωτικών. Μάλιστα, η ποσότητα αυτών είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτήν που περιέχεται στο μέλι και το σιρόπι σφενδάμου. Σχετίζεται με διάφορα οφέλη που αφορούν την καρδιά και τα οστά.

Σιρόπι σφενδάμου

Το συγκεκριμένο υποκατάστατο ζάχαρης προέρχεται από το χυμό των σφενδάμων. Είναι ένα παχύρευστο υγρό που προκύπτει από το μαγείρεμα του χυμού των σφενδάμων. Κάλιο, ασβέστιο, σίδηρος, ψευδάργυρος και μαγγάνιο περιέχονται μέσα στο σιρόπι σφενδάμου.

Το συγκεκριμένο υποκατάστατο σχετίζεται με αντικαρκινικές ιδιότητες, ωστόσο οι έρευνες είναι ακόμη ανεπαρκείς για να υποστηριχθεί στο 100%. Έχει έντονη γλυκαντική δράση, χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κρυσταλλική ζάχαρη.

Ζάχαρη καρύδας : Ένα ακόμη δημοφιλές φυτικό υποκατάστατο ζάχαρης

To φυτό της καρύδας εκλύει ένα ζαχαρώδες υγρό, το οποίο όταν επεξεργαστεί δημιουργεί τη ζάχαρη καρύδας. Αποτελείται από σακχαρόζη και έχει ιδιαίτερο άρωμα. Φημίζεται για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, όπως σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο αλλά και αντιοξειδωτικά. Να σημειώσουμε ότι έχει αρκετά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Στα αρνητικά της, η ζάχαρη καρύδας έχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με την κανονική ζάχαρη.

Μέλι, φυσικό και αγαπημένο

Για το τέλος αφήσαμε το μέλι. Πληθώρα ωφέλιμων συστατικών περιέχονται στο μέλι. Μερικά από αυτά είναι τα μέταλλα, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Έχει συνδεθεί με διάφορες ευεργετικές ιδιότητες, όπως η αύξηση των επιπέδων των αντιοξειδωτικών και η μείωση εμφάνισης διάφορων ασθενειών. Έχει βρεθεί ότι μειώνει την LDL χοληστερόλη, όπως και η σοκολάτα. Επιπλέον, έχει λιγότερο βλαβερές επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος αλλά και στο μεταβολισμό σε σύγκριση με την κρυσταλλική ζάχαρη. Είναι το πιο διαδεδομένο ανάμεσα στα υποκατάστατα ζάχαρης και θεωρείται από πολλούς το πιο φυσικό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα υποκατάστατα ζάχαρης:

Αν έχετε καφεκοπτείο ή κατάστημα με ξηρούς καρπούς αναζητήστε υποκατάστατα ζάχαρης σε χύμα μορφή για τους πελάτες σας. Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν υποκατάστατα ζάχαρης για το σπίτι τους, είτε για τον καφέ τους είτε για την παρασκευή γλυκών. Φτιάξτε τη δική τους “γωνιά” και δώστε ποικιλία και εναλλακτικές στο κοινό σας. Προσθέστε ταμπελάκια με τις βασικές ευεργετικές ιδιότητες του κάθε υποκατάστατου ώστε να το αναδείξετε!

Αν έχετε ζαχαροπλαστείο, μπορείτε να εντάξετε την παρασκευή γλυκών με τα υποκατάστατα ζάχαρης. Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε το αντίστοιχο διακριτικό ταμπελάκι που θα ενημερώνει ότι το γλυκό έχει την προσθήκη του αντίστοιχου υποκατάστατου ζάχαρης. Για παράδειγμα «Μιλφέιγ με ζάχαρη καρύδας» ή «Προφιτερόλ με σοκολάτα με στέβια». Θα τραβήξει τα βλέμματα και θα σας τα ζητούν μανιωδώς!

Υποκατάστατα ζάχαρης

Η σωστή προώθηση είναι το παν!

Σε κάθε περίπτωση, διαφημίστε τα στα social media ή στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα για να ενημερώσετε γρήγορα ότι το κατάστημά σας διαθέτει αυτήν την κατηγορία!

Οι παρασκευές γλυκών με υποκατάστατα ζάχαρης ανταποκρίνονται στις ανάγκες αυτών που ακολουθούν μια δίαιτα ή απλά μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, το κοινό που δεν είναι σε αυτές τις δύο κατηγορίες, μόλις εντοπίσει τέτοιου είδους παρασκευές, θα ενδιαφερθεί να τα δοκιμάσει. Η τάση και για το 2022 διαμορφώνεται μέσα από υποκατάστατα ζάχαρης, «λιγότερη ζάχαρη», προϊόντα χωρίς γλουτένη, vegan επιλογές κ.ό.κ.! Δώστε όλες τις εναλλάκτικές στους πελάτες σας και γίνετε η top επιλογή για κάθε γούστο!

Ανακαλύψτε τεράστια ποικιλία σε σοκολατάκια και ζαχαρώδη χονδρικής πώλησης!